Scroll Top

Spirituele ontwikkeling

Een hoog bewustzijn

Wanneer je het woord ‘bewustzijn’ opzoekt op Wikipedia dan komt er een hele reeks interpretaties naar voren. Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens en er is een diversiteit aan meningen. Kort door de bocht komt het erop neer dat we gewoonweg niet zeker weten wat het bewustzijn nu eigenlijk is en hoe het werkt, maar de algemene acceptatie dat er zoiets bestaan als ‘het bewustzijn’ groeit met de dag.
Over het algemeen komt het erop neer dat wij als mensen het beschouwen als de zelfbewuste staat van de mens, het deel dat zich bewust is van zichzelf.

Kryon is de entiteit die zich bezighoud met het magnetische veld rond de aarde en gechanneld wordt door Lee Carroll. Hij stelt dat bewustzijn in feite deel uitmaakt van de natuurkunde en dat er regels voor bewustzijn zijn, die ook deel uitmaken van de kwantumfysica. Er komen regels, postulaten (een niet bewezen, maar als grondslag aanvaarde bewering), wiskunde, formules en nieuwe uitvindingen voort uit het bewustzijn.

Het bewustzijn is dan dus een groot geheel aan informatie, waar wij op aangesloten zijn. Het bewustzijn is niet aangesloten op ons, wij zijn er onderdeel van. Het is een veld, een veld vol informatie. In feite is dit veld alles wat er bestaat. Alle kennis, alle ervaring, alle planeten, alle ruimten daar tussenin, het hele universum. Alles wat er is in het universum is onderdeel van dit veld van bewustzijn.

Hoe beter jij in contact staat met dat veld, hoe groter je bewustzijn, je kunt dan immers van een groter deel van dit veld gebruik maken.

Om het eenvoudig te houden, houden wij het voorlopig even op de omschrijving dat het alles is wat je waarneemt, wat je voelt, wat je ervaart, alles waar je je ‘bewust’ van bent. Dat ‘je ergens bewust van zijn’, kan ook heel ‘onbewust’ verlopen, ergens registreer je het wel maar je staat er niet echt bij stil. En dat maakt het dan toch weer ingewikkeld.
Wat en hoeveel je waarneemt binnen dit bewustzijn hangt af van waar je je mee bezighoudt, in welke mate jouw zintuigen ontwikkeld zijn, of jij over capaciteiten beschikt die voorbij de 5 zintuigen gaan, hoeveel je aangeboden krijgt en of het aangeboden wordt op een manier die bij jou past.

Als jij in een klein wereldje leeft omdat je bijvoorbeeld in een kleine plaats woont, er ook naar school gaat, dichtbij werkt en alleen bij hoge uitzondering verder weg reist, dan is de wereld waar je je bewust van bent mondiaal gezien erg klein. Maar wellicht ben je je daardoor wel heel erg bewust van dat kleine stukje wereld waar je in leeft en ken je iedere boom, de stenen waar je over loopt en alle mensen en dieren in die directe omgeving.

Kom je al jong in de meest uiteenlopende landen op de wereld en in aanraking met een bonte schakering van mensen dan ben je je van een veel grotere wereld bewust maar misschien weer niet van de kleine details, oppervlakkiger.

In beide gevallen is het ook nog mogelijk om je bewust te zijn van het grote heelal waarin we leven en alles wat zich daarin af zou kunnen spelen. Houdt het voor jou op met de maan en de sterren die je kunt zien of ben je je bewust van de grootsheid en weidsheid van het heelal en voel je de energiestromen die af en aan stromen als golven in de zee.

Je bewustzijn vergroot je met alle waarnemingen die je doet en ervaringen die je hebt. Dat kan met behulp van je 5 zintuigen gebeuren en door tot nieuwe inzichten te komen. Nu zijn alle zintuigen bij hoogbewuste mensen nog eens extra gevoelig waardoor ze meer informatie dan gemiddeld oppikken en sterker en intenser reageren. Ze nemen dus veel meer waar dan gemiddeld en beschikken daarmee over meer informatie. Ook zijn de hersenen actiever. Er is wetenschappelijk aangetoond dat bijvoorbeeld hoogbegaafden (veel) meer hersenactiviteit dan gemiddeld hebben wanneer zij over een onderwerp nadenken dan normaal gesproken, er zijn meer hersengebieden actief.

Naast onze 5 zintuigen zijn er nog meer bronnen waarmee je informatie tot je neemt. Als je door de eerste aarzelingen om er over te praten heen prikt dan blijkt dat heel veel mensen ook nog op een andere wijze aan informatie komen en waarnemingen doen, die niet te verklaren zijn met behulp van de 5 zintuigen of alleen met denken. Als gevolg van hoge gevoeligheid zijn we in staat om nog meer signalen op te pikken en energieën te voelen. De meeste mensen met een hoog bewustzijn hebben ervaring met paranormale verschijnselen, in het klein of in het groot.

In 2020 heb ik tijdens een hypnosesessie te horen gekregen dat er ook zoiets bestaat als een ‘hoogbegaafd’ lichaam, een hoogbewust lichaam. Een lichaam dat veel meer prikkels aankan en kan verwerken dan een ‘niet-hoogbegaafd’ of minder bewust lichaam. Zielen kiezen bewust voor zo’n lichaam omdat deze geschikt zijn om meer complexere ervaringen op te doen. Ik heb toen de vraag gesteld in het kader van mijn werk als coach voor hoogbegaafden, vandaar dat de nadruk daarop ligt. Wat mij betreft is het inmiddels helder dat hoogbegaafdheid vooral veroorzaakt wordt door, en te maken heeft met, een hoog bewustzijn.

Het hoge bewustzijn stelt ons in staat om de vergaande verbanden te leggen en op diepgaande wijze processen te doorzien. Dan worden we ons bijvoorbeeld heel erg bewust zijn van zaken als onrechtvaardigheid, beschadiging van natuur en milieu, effecten op langere termijn, en voor het universum. Door dat soort zaken goed met elkaar in verband te brengen, kom je tot andere conclusies dan de minder bewuste mens.

Het hoge bewustzijn is ook essentieel wanneer je gaat kijken naar het perspectief van de ontwikkeling van de ziel. De mate van ontwikkeling van het bewustzijn, laat ook iets zien over het niveau van ontwikkeling van de ziel.